Farmárovi v obci Soboš zahubil antrax už 10 kráv

13.07.2010 Svidník

Soboš 12. júla (TASR) - Hovädzí dobytok 31-ročného farmára z obce Soboš v okrese Svidník napadla baktéria Bacillus anthracis.
V dôsledku infekčného ochorenia antrax, ktoré spôsobuje, mu k dnešnému dňu uhynulo už desať kráv.
Dobytok z pôvodne 58-členného chovného stáda v Soboši začal hynúť ešte začiatkom minulého týždňa. \"Posledné tri kusy kráv uhynuli počas ostatných troch dní vrátane dneška, \" informoval TASR Michal Zozuľák z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku. Dodal, že nákazu potvrdili laboratórne vyšetrenia vo štvrtok 8. júla, ktoré sa vykonali zo vzoriek jedného zvieraťa na pracovisku Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne.
\"Toto ochorenie sa tu nevyskytlo viac ako 50 rokov, nesignalizovali ho ani prvé príznaky pri obhliadke uhynutých zvierat, keďže sme na nich nezaznamenali výtoky nezrazenej krvi z prirodzených telových otvorov, ktoré sú pre antrax príznačné, \" konštatoval Zozuľák. Podľa jeho slov je vysoko pravdepodobné, že sa dobytok nakazil v mokradiach neďaleko pasienkov pri obci Soboš. \"Predpokladá sa, že v týchto miestach kedysi existovalo mrchovisko, kde sa zakopávali uhynuté zvieratá, \" poznamenal Zozuľák. Spóry sneti slezinnej, ktorých zdrojom je baktéria Bacillus anthracis, sa podľa neho mohli dostať na povrch po nedávnych povodniach.
Kravy z karanténneho chovu sú v rámci veterinárnych opatrení ustajnené na farme v Soboši. \"Každý deň vyšetrujeme ich klinický stav a meriame im teplotu, \" informoval Zozuľák. Majiteľ farmy, ošetrovatelia zvierat, ako aj viacerí veterinárni lekári sú v týchto dňoch preventívne podrobovaní antibiotickej liečbe. \"Lieky budem poberať po dobu 60 dní, \" spresnil Zozuľák.
O tom, či sa chov v Soboši podarí zachrániť, je podľa neho predčasné hovoriť. \"Každý deň pribúda jeden uhynutý kus, no predpokladám, že úhyn zvierat by mal v týchto dňoch s ohľadom na kulmináciu inkubačnej doby ochorenia ustať, \" konštatoval Zozuľák.
\"Túto chorobu je potrebné brať veľmi vážne z dôvodu, že je prenosná na človeka, \" uviedol pre TASR Pavol Rajzák z Krajskej veterinárnej a potravinovej správy v Prešove. Podľa jeho slov existujú tri formy nákazy antraxom. Kožná sa môže prejaviť po dotyku s pôvodcom onemocnenia, črevná forma po konzumácii infikovaného mäsa. Najnebezpečnejšia je pľúcna forma, spojená so zápalom pľúc a zápalom pohrudnice.
 

Vyberte región